Tampereen lentoyhteyksistä

Tänä vuonna on tullut tehtyä ulkomaan työmatkoja enemmän kuin koskaan. On siis ollut hyvä mahdollisuus arvioida Tampereen lentoyhteyksien nykytilannetta. Tilanne ei ole kovin hyvä.

Olen yrittänyt pitää tiukasti kiinni ”käytä aina oman kaupungin lentokenttää” -periaatteesta, mutta tänä vuonna yhä useammin reissun ensimmäinen etappi Tampereelta Helsinki-Vantaalle on pitänyt tehdä junalla Tikkurilan kautta – muutaman kerran jopa taksilla. Hullua hommaa, mutta yllättävänkin yleistä liikematkailussa Tampereen nykyisillä lentoyhteyksillä ja lentojen hinnoilla. Tampereen isoista vientiyrityksistä pyörii melkoisen säännöllinen taksiliikenne Helsinki-Vantaalle.

Jos vielä vuonna 2014 220 000 asukkaan eurooppalaisessa kaupungissa, jolle vienti on kaikki kaikessa, iso osa ulkomaanmatkoista alkaa parinsadan kilometrin automatkalla, on saavutettavuuden osalta paljon parannettavaa – puhumattakaan kestävän kehityksen näkökulmista. Suora lento Tampereelta lienee selvästi ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin auto-lento-auto -yhdistelmä. Autolla tai junalla alkavia ulkomaanmatkoja on moninkertainen määrä Tampereen ja Helsinki-Vantaan välisiin lentomatkustajamääriin verrattuna, joten pelkästään sen perusteella uusille Tampereen omille reiteille on selkeää potentiaalia. Lisäksi Tampere-Pirkkala voi palvella nykyistä huomattavasti enemmän myös naapurimaakuntien, kuten Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Suomen, lentomatkustajia.

Lentoyhteydet ovat oikeasti huipputärkeä asia Tampereen kilpailukyvyn kannalta, ja lisää suoria laatureittejä tarvitaan kipeästi. Suurilla eurooppalaisilla lentoyhtiöillä tai niiden kumppaniyhtiöillä on suoria lentoja Euroopan hubkentiltä useisiin Tampereen kokoisiin ja sitä pienempiin kaupunkeihin eri Pohjoismaissa. Miksei siis myös Tampereelle? Suoraa nopeaa junayhteyttä Helsinki-Vantaalle saadaan odotella vielä jopa vuosikymmeniä, ja sitä ennenkin on käytävä kauppaa ja houkuteltava turisteja ja investointeja.

”One stop too much”, kuten eräs Tampereen sijaan Helsinkiin päätynyt ulkomainen yrityskin oli todennut investointipäätöstä perustellessaan. Samoin suurten tapahtumien yhteydessä, joiden hankkimiseen Tampere aivan oikein panostaa, tarve turvautua bussikuljetuksiin Tampereen ja Helsinki-Vantaan välillä ja niiden tuomat lisäkustannukset eivät erityisesti paranna Tampereen mahdollisuuksia tapahtumista kilpailtaessa.

Tampereella on kuitenkin päästy hyvään vauhtiin lentoliikenteeseen liittyvässä kehittämistyössä, ja uusien yhteyksien hankkimiseksi työskennellään laajalla rintamalla ja vahvalla seudullisella yhteistyöllä. Paljon töitä on vielä edessä, ja tämän hetken taloustilanne tuo niiden osalta omat haasteensa. Samalla taloustilanne korostaa entisestään Tampereen seudun kilpailukyvyn perusinfraan, kuten lentoyhteyksiin, satsaamisen merkitystä.

Alueen on oltava itse aktiivinen, koska valtio ja Finnair eivät auta meitä tässä kovinkaan paljon. Linjana tuntuu olevan, että Tampereeltahan – ja koko eteläisestä Suomesta aina pitkälle Keski-Suomeen asti – pääsee Helsinki-Vantaalle ihan hyvin omalla autolla. Tuon linjauksen voi todeta helposti pelkästään Helsinki-Vantaalle rakennetun valtavan pysäköintikapasiteetin perusteella. Aika erikoista liikennepolitiikkaa vuonna 2014.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s