Toisenlaista näkökulmaa koulurauhakeskusteluun

En sitten voinut olla kantamatta omaa korteani kekoon tämän viikon koulukeskusteluun liittyen. Tässäpä näitä hallitsevista käsityksistä ilmeisen poikkeavia näkökulmiani.

Tämän viikon reissuilla on tullut kokoustettua innovaatio- ja kilpailukykyasioista EU-hankekokouksissa Kööpenhaminassa ja Torinossa. Kokouksissa on ollut paikalla vahva ja kattava edustus mm. kaupunkien, alueiden ja yliopistojen edustajia ympäri Eurooppaa. Kuten aina näissä yhteyksissä, suomalaisena sai jälleen kuulla hienoa hehkutusta suomalaisen peruskoulun ylivertaisuudesta ja sitä, kuinka siitä haluttaisiin ottaa oppia ympäri Eurooppaa.

Kotimaisen ”tönimisgaten” velloessa ei voinut olla ajattelematta hehkutusta kuunnellessaan, että jospa vain pystyisittekin seuraamaan tämän viikon suomalaista koulukeskustelua ja varsinkin erilaisia keskustelupalstoja, niin hehkutus voisi olla hieman hillitympää.

Huomaan kuuluvani siihen ilmeisen pieneen vähemmistöön, joka on hieman ihmeissään koko kohusta. ”Koulut ovat kriisissä” ja ”jos tämä meno jatkuu, edessä on katastrofi” -tyylillä on menty asiantuntijoiden lausumina – kuritusuhoamisesta ja ongelmalasten kanssa toimimisen ja työpaikkakiusaamisen rinnastamisesta puhumattakaan.

Ollaanko tosiaan lähellä tuota katastrofipistettä? Tuskinpa sentään. Tulee mieleen joidenkin vuosien takainen vilkas keskustelu ja vaatimukset koulujen pakollisista huumetesteistä, jotka onneksi hiipuivat nopeasti.

Omat tuntemukseni ”tönimisgatestä” – helsinkiläisen opettajan erottamiseen mitään kantaa ottamatta – tiivisti parhaiten tamperelaisen Etelä-Hervannan koulun rehtori todetessaan Aamulehdessä, että ”ei niitä tilanteita painimalla selvitetä”.

USA:ssa ollaan yhä laajemmin huolissaan todella tiukan koulukurin – aseistettuine ”school resource officereineen” – aiheuttamasta ”school-to-prison pipeline” –ongelmasta. Tönimisgate-keskustelun perusteella USA:n kovat koulukurikeinot voisivat nauttia laajaa kannatusta Suomessakin. Suomen ja USA:n kouluongelmia ei voi tietenkään verrata yksi yhteen, mutta keskusteluista löytyy yhtymäkohtia ja merkkejä huolestuttavista tulevaisuudenkuvista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s